GÅS I KÅL
- sånn det egentlig var
Visste du at bak historien til den tradisjonsrike retten fårikål begynner med gås? Historien vil ha det til at denne enkle retten har sitt opphav i det danske kjøkken, og at den først kom til borgerskapet i Kristiania på 1800-tallet da både skikker og språk var sterkt påvirket av dansk.
En av de første oppskriftene, eller snarere referansene, til fårikål finner i kokeboken «Fulstændig norsk kokebok», skrevet av Karen Dorothea Bang. I denne boken finner vi en oppskrift på «Nedlagt gaas i hvidkaal» – altså gås i kål. Den danske retten er også nevnt i «Lærebog for Husholdningen» av Hanna Winsnes fra 1845. Ettersom det var lite gås i Norge, var det naturlig å bytte ut gås med fårekjøtt.
Vi har selvfølgelig gått tilbake til røttene og laget vår egen oppskrift på gås i kål. Så dersom du føler deg litt vågal er det lov til å eksperimentere litt!
Du trenger:
1,5 kg gåsekjøtt. Lårkjøttet er godt egnet.
1,5 kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann
Slik gjør du det:
Del kål og kjøtt i biter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte med salt og pepper mellom lagene. Hell kokende vann over, og la det koke opp. La gås i kålen trekke til kjøttet er mørt.