top of page
Kun_gåsa.png

Oldemors kjøkken

På oldemors kjøkken ble det tilberedt mye gås, og det er ikke tilfeldig at vi leter oss tilbake til kunnskapen nettopp våre oldemødre hadde når vi fordyper oss i gåsas vidunderlige verden. Oldemor visste sannelig hvordan man skulle håndtere ei gås, både når det kom til slakting og tilberedning. Hun visste hvilke teknikker hun skulle bruke for å få de gode smakene til å vare langt utover vinteren, og hun var en mester i å sørge for at ingenting gikk til spille.

 

Fra Oldemors kjøkken er for deg som ønsker å vite mer om historien bak gåseholdet her i landet og lese mer om denne finurlige gåsa vår. Hva sier kokeboklitteraturen om tilberedning av gås? Og hvilke teknikker bør brukes for å få frem de gode smakene? Hvorfor var gåseholdet viktig for bøndene i Smaalenene Amt? (dagens Østfold). Og hvorfor var det så viktig å ikke la noen ting gå til spille?  

 

De gamle teknikkene fungerer like godt den gang, som nå. Confiterer du gåsa slik oldemor gjorde for å bevare den lengre, får du alltid et mørt og godt resultat. Ikke alle oppskriftene vi har kommet over egner seg like godt i dag. De færreste vil nok for eksempel sette igang med å lage den ikoniske retten fugl i fugl i fugl en ettermiddag etter jobb. Mer overkommelig for de fleste er nok vår forenklede variant - fugl på fugl på fugl. Et sommerlig grillspyd, mer tilpasset nåtidens hektiske hverdag. Vi har likevel funnet plass til mange av de gamle gode oppskriftene, som med små forenklinger passer også i dag. 

 

Historie
Logo_på_grå_firkant.jpg
bottom of page