Unik og lokalt produsert gås

- med røtter i gamle tradisjoner

Gåsa vår er akkurat det den utgir seg for å være. En unik og lokalt produsert gås, med røtter i gamle tradisjoner. En delikatesse som både er tradisjonell, og produsert på bærekraftig måte.

Gåsekyllingene ankommer normalt sett gårdene våre i månedene april og mai. De første ukene holdes de innendørs i oppvarmet husvære. Kyllingene er meget sårbare den første tiden, og det er viktig at temperaturen holdes jevnt på 36 grader, samt at de har tilgang på vann og mat til enhver tid.

 

Den første tiden fôres kyllingene med egnet kraftfôr, og gradvis får de tilgang til store gresskledde beiteområder, der de tilbringer hele sommeren. På beitene høster de selv den nødvendige mengden fôr, men har tilgang til ekstra fôr hvis de ønsker det. Når det nærmer seg høsten og slaktetid fôres gjessene ekstra med korn, slik at de blir gode og feite før de ender opp på matfatet.  

 

Årets gåsesesong har vært litt annerledes. Les mer om 2021 sesongen her.

Smaalensgås fra Østfold - gress er det beste den vet.jpg

Hel gås

Flesteparten av gjessene som sendes til slakt tas tilbake fra slakteriet som hele slakt. Smaalensgåsa er en ganske liten og nøysom rase, og et helt gåseslakt har typisk en slaktevekt på mellom 3,0 – 5,5 kg. Og ja, du får du fint plass til den i en vanlig komfyr!

Hel gås leveres ribbet, vakuumpakket og ferdig klar til å putte i ovnen. Hjerte, lever, hals og krås er pakket i en pose, og ligger inni skroget. Med dette lager du den nydelige sausen som setter prikken over i'en på ett hvert gåsemåltid! Hel gås er er en skikkelig klassiker, og er et must på bordet på Mortensaften, julaften, nyttårsaften og alle andre festlige anledninger. 

Stykningsdeler

En liten del av gjessene tar vi tilbake som stykningsdeler. I 2021 sesongen har vi bryst, lår, klubber, vinger, skrog, krås, hals, hjerte, fett og lever tilgjengelig. Her kan du lese mer om de ulike stykningsdelene på en gåsBryst og lår selges enkeltvis og vekt varierer etter størrelse på dyret. En stor gås har et stort bryst og en liten gås har et lite bryst, ikke sant. Men et typisk gåsebryst av Smaalensgås ligger som regel på mellom 250 gram - 450 gram. 

De øvrige stykningsdelene pakkes sammen i naturlige pakkestørrelser, med varierende vekter per pakke. En typisk pakke med gåseklubber inneholder for eksempel 5 klubber, en pakke med krås inneholder 4 kråser og en pakke med fett inneholder omlag 500 gram uraffinert fett. Og apropos fett. Husk at det går ganske mye fett når du skal confitere, så husk å kjøpe nok! Men tar du godt vare på fettet etter bruk, kan du bruke det flere ganger. Her kan du lese mer om gåsefett og confitering.

Ønsker du å bestille hel gås eller stykningsdeler?

Logo_på_grå_firkant.jpg