top of page
Smaalensgås fra Østfold - gress er det beste den vet.jpg
Unik og lokalt produsert gås

Hel gås

Flesteparten av gjessene vi sender til slakt tas tilbake fra slakteriet som hele slakt. Smaalensgåsa er en ganske liten og nøysom rase, og et helt gåseslakt har typisk en slaktevekt på mellom 3,0 – 5,5 kg. Og ja, du får du fint plass til den i en vanlig komfyr!

Hel gås leveres ribbet, vakuumpakket og ferdig klar til å putte i ovnen. Hjerte, lever, hals og krås er pakket i en pose, og ligger inni skroget. Med dette lager du den nydelige sausen som setter prikken over i'en på ett hvert gåsemåltid! Hel gås er er en skikkelig klassiker, og er et must på bordet på Mortensaften, julaften, nyttårsaften og alle andre festlige anledninger. 

Stykningsdeler

En liten del av gjessene tar vi tilbake som stykningsdeler. I 2021 sesongen har vi bryst, lår, klubber, vinger, skrog, krås, hals, hjerte, fett og lever tilgjengelig. Bryst og lår selges enkeltvis og vekt varierer etter størrelse på dyret. En stor gås har et stort bryst og en liten gås har et lite bryst, ikke sant. Men et typisk gåsebryst av Smaalensgås ligger som regel på mellom 250 gram - 450 gram. 

 

De øvrige stykningsdelene pakkes sammen i naturlige pakkestørrelser, med varierende vekter per pakke. En typisk pakke med gåseklubber inneholder for eksempel 5 klubber, en pakke med krås inneholder 4 kråser og en pakke med fett inneholder omlag 500 gram uraffinert fett. Og apropos fett. Husk at det går ganske mye fett når du skal confitere, så husk å kjøpe nok! Men tar du godt vare på fettet etter bruk, kan du bruke det flere ganger. Her kan du lese mer om gåsefett og confitering og her kan du lese mer om de ulike stykningsdelene på en gås

Og en ting til. Vi bønder som holder Smaalensgås fra Østfold, tvangsfôrer selvsagt ikke våre gjess. Gåseleveren du kjøper av oss er derfor helt naturlig. Den er dermed ikke stor og fet som en karakteristisk foie gras, men helt naturlig slik den burde være. Og du kan nyte den med god samvittighet!

Ønsker du å bestille hel gås eller stykningsdeler?

Den historiske gåsa

Smaalensgåsa er sterkt historisk knyttet til Østfold. De fleste gårder hadde ei gås eller to på tunet, og i Østfold var Smaalensgåsa særlig utbredt. Her fantes store frodige beiteområder, og vilkårene for hold av gås var gode. Tidlig på 1900-tallet var produksjonen så stor at bøndene i Smaalenene Amt (dagens Østfold) leverte helt til Kristiania, og det var Smaalensgåsa som dominerte.

Logo_på_grå_firkant.jpg
bottom of page