TRE GÅRDER I ØSTFOLD

Tre gårder i Østfold har gått sammen om å starte opp en kommersiell produksjon av den gamle landerasegåsa fra Østfold. Gåsa vår lever glade dager på grønne, frodige beiter på gårdene våre i Østfold. Gress er det beste den vet, og sammen med lokalt dyrket korn utgjør gresset hoveddelen av gåsas kosthold.

 

Gjennom foretaket Smaalensgås fra Østfold arbeider vi sammen mot en felles målsetning om å skape et kortreist og bærekraftig produkt. Hver gård har sin egen historie og identitet, og sluttproduktet kan spores direkte tilbake til den enkelte produsent.

MANSTAD GÅRD

Manstad

Bonden: 

Henriette Evensen

På Manstad befinner vi oss midt i herregårdsfylket vårt. På gården livnærte de seg i mange år av grønnsaksproduksjon, men torgvognene er nå pakket bort for godt, og en ny generasjon har tatt over gårdsdriften.

 

På Manstad er det lett å la seg inspirere av de gamle herregårdene, og blant annet Elingaard ligger like ved. I de store etegildene ble det ikke spart noe, og det hendte titt og ofte at gås stod på menyen. En saftig steik av hel gås var nok det mest vanlige, men også andre tilberednings metoder som røyking og confitering ble benyttet.

 

Ved confitering langtidsbakes kjøttet i fett. Resultatet er et smakfullt og ekstremt mørt kjøtt, samtidig som gåsefettet sørger for lang holdbarhet.

 

Se vår beste oppskrift på confitert gås etter den gamle metoden fra oldemors kjøkken her. 

 

TARALDRUD GÅRD

Marker

Bøndene: 

Camilla Nordmo og Kjartan Eg Lodden

På Taraldrud Gård er bonden halvt dansk, og det har satt spor. På Taraldrud er gåsa selvskreven på julaften, og hvert år samles gode venner til feiringen av Mortensaften i november. Den viktigste dagen i året for en gåsebonde! Langbordet dekkes, og stemningen står i taket når gåsa serveres.


På Mortensaften nytes gåsa alltid på tradisjonelt vis, som helstekt og med klassisk tilbehør som rødkål, og glaserte poteter. Men noen særegenheter fra Jylland har også inntatt gården, og bonden er ikke fremmed for å forsøke seg på både sprengt, og røkt gås hvis anledningen byr seg.


Kanskje du også vil forsøke deg på sprengt gås? Kjartans oppskrift på den tradisjonelle danske retten finner du her. 

SKULBERG GÅRD

Spydeberg

Bøndene: 

Hilde Flote Skulberg og Ole Skulberg

På Skulberg har de holdt Smaalensgås gjennom flere generasjoner. Når det nærmet seg slakting, ble gåsa i tidligere tider gjetet fem mil gjennom skogen fra Spydeberg til Kristiania. Vel fremme ble de fetet opp i to uker før de ble solgt. Den gode kvaliteten gjorde også den gang Smaalensgåsa til et festmåltid.

I den gamle husholdningen sparte man ikke på noe, ei heller på Skulberg. Tradisjonelt har hele gåsa blitt tatt i bruk i matlagingen på gården, og den dag i dag gleder store og små seg når gåseleverposteien kommer på bordet.

 

Vi bønder som holder Smaalensgås, tvangsfôrer selvsagt ikke våre gjess. Leveren som leveres når du kjøper din Smaalensgås fra Østfold er derfor helt naturlig, og du kan nyte den med god samvittighet.

 

Her finner du vår oppskrift på gåsepostei. En gammel oppskrift med en ny vri. Prøv den da vel!

Logo_på_grå_firkant.jpg