top of page

Gårdene våre

Tre gårder i Østfold har gått sammen om å starte opp en kommersiell produksjon av den gamle landerasegåsa fra Østfold. Gjennom merkevaren Smaalensgås fra Østfold har vi arbeidet sammen mot en felles målsetning om å skape et kortreist og bærekraftig produkt. Hver gård har sin egen historie og identitet, og sluttproduktet kan spores direkte tilbake til den enkelte produsent.

Gårdene våre

TARALDRUD GÅRD
Marker

Camilla Nordmo

Kjartan Eg Lodden

På Taraldrud Gård er bonden halvt dansk, og det har satt spor. På Taraldrud er gåsa selvskreven på julaften, og hvert år samles gode venner til feiringen av Mortensaften i november. Den viktigste dagen i året for en gåsebonde! Langbordet dekkes, og stemningen står i taket når gåsa serveres.


På Mortensaften nytes gåsa alltid på tradisjonelt vis, som helstekt og med klassisk tilbehør som rødkål, og glaserte poteter. Men noen særegenheter fra Jylland har også inntatt gården, og bonden er ikke fremmed for å forsøke seg på både sprengt, og røkt gås hvis anledningen byr seg.


Kanskje du også vil forsøke deg på sprengt gås? Kjartans oppskrift på den tradisjonelle danske retten finner du her. 

I 2022 sesongen er det kun Taraldrud Gård som selger Smaalensgås. Les mer om den litt spesielle 2022 sesongen her.

Taraldrud Gård
Mastad Gård

MANSTAD GÅRD
Manstad

Henriette Evensen

På Manstad befinner vi oss midt i herregårdsfylket vårt. På gården livnærte de seg i mange år av grønnsaksproduksjon, men torgvognene er nå pakket bort for godt, og en ny generasjon har tatt over gårdsdriften.

 

På Manstad er det lett å la seg inspirere av de gamle herregårdene, og blant annet Elingaard ligger like ved. I de store etegildene ble det ikke spart noe, og det hendte titt og ofte at gås stod på menyen. En saftig steik av hel gås var nok det mest vanlige, men også andre tilberednings metoder som røyking og confitering ble benyttet.

 

Ved confitering langtidsbakes kjøttet i fett. Resultatet er et smakfullt og ekstremt mørt kjøtt, samtidig som gåsefettet sørger for lang holdbarhet.

 

Se vår beste oppskrift på confitert gås etter den gamle metoden fra oldemors kjøkken her. 

SKULBERG GÅRD
Spydeberg

Hilde Flote Skulberg

Ole Skulberg

På Skulberg har de holdt Smaalensgås gjennom flere generasjoner. Når det nærmet seg slakting, ble gåsa i tidligere tider gjetet fem mil gjennom skogen fra Spydeberg til Kristiania. Vel fremme ble de fetet opp i to uker før de ble solgt. Den gode kvaliteten gjorde også den gang Smaalensgåsa til et festmåltid.

I den gamle husholdningen sparte man ikke på noe, ei heller på Skulberg. Tradisjonelt har hele gåsa blitt tatt i bruk i matlagingen på gården, og den dag i dag gleder store og små seg når gåseleverposteien kommer på bordet.

 

Vi bønder som holder Smaalensgås, tvangsfôrer selvsagt ikke våre gjess. Leveren som leveres når du kjøper din Smaalensgås fra Østfold er derfor helt naturlig, og du kan nyte den med god samvittighet.

 

Her finner du vår oppskrift på gåsepostei. En gammel oppskrift med en ny vri. Prøv den da vel!

Skulberg Gård
Logo_på_grå_firkant.jpg
bottom of page