top of page

MORTENSGÅS

 - den klassiske varianten
av helstekt gås

Du trenger:

Gåsestek:

1 hel gås

1 pose svisker

3 epler

2 ss smør

2 ss salt

1 ts knust pepper

1 sitron

Kraft:

1 gulrot

2-3 sjalottløk

3 fedd hvitløk

2 laurbærblader

1 ts knust pepper

1 ts salt

 

Saus:

2-3 ss gåsefett

3 dl gåsekraft

2 dl rødvin

Hvetemel

Kremfløte

Salt

Pepper

 

Slik gjør du det:

Etter vår mening bør en god klassisk gåsestek alltid langsteke. Skal du nyte en perfekt stekt gåsestek på kvelden, bør gåsen settes i ovnen på morgenen. Forvarm stekeovnen til 200 grader.

 

Fjern innmaten, og rengjør gåsa. Tørk den godt. Del epler i store biter. Salte og pepre inni gåseskroget, og fyll skroget med eplene og sviskene. Sy godt igjen. Gni inn gåsa med salt og pepper på utsiden og hell over saften fra sitronen. Gåsa legges på en stekerist med en langpanne under. Fyll omlag 4 dl vann i langpanna. Stekes ved 200 grader i ca 10-15 minutter. Senk temperaturen til 80 grader og fortsett stekingen til temperaturen på kjøttet når 80 grader.

 

Mens gåsa steker lager du kraften. Skjær av vingene. Brun vingene, halsen, kråsen, gulrot og løk i en panne til det hele har fått god farge. Hell alt over i en stor gryte, sammen med krydderet og fyll opp med vann. Kokes videre i 2-3 timer. Skum av urenheter underveis. Sil kraften over i et finmasket dørslag, og hell over i en passende kjele.

 

Når gåsa er ferdig stekt, helles kraft og fett av langpanna. Skum av fettet, og sett til side. Mens steken hviler, gjøres sausen ferdig. Ta 2-3 ss gåsefett, og bland dette med en passende mengde hvetemel. Pisk inn omlag 3 dl kraft til du får en passende tykkelse. Tilsett 2 dl rødvin, og kok i omtrent 5 minutter. Smak til med salt, pepper, og kremfløte.

 

Tilbehør til klassisk gåsestek

Flere oppskrifter

Logo_på_grå_firkant.jpg
bottom of page