
SLIK SOM I SMAALENENE
- gås og hjemmebrygget øl for de store anledningene!
Du trenger:
1 hel gås
1 flaske øl (gjerne hjemmebrygget)
2-4 dl vann
2 ss salt
1 ts knust pepper
Fyll:
200 gram tørt brød
2 epler
1 pose svisker
1 dl rosiner
3 dl kokende melk
2 ss sukker
3 ts kardemomme
Slik gjør du det:
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Fjern innmaten, og rengjør gåsa. Tørk den godt. Brekk brødet i biter, og hell over melk. Tilsett resten av ingrediensene til fyllet. Fyllet blandes godt, og fylles i skroget på gåsa. Sy godt sammen.
Gåsa gnis inn med salt og pepper, og legges på en stekerist med en langpanne under. Hell over flasken med øl, og fyll på omtrent halvparten av vannet. Velg gjerne en øl med god maltfylde.
Stekes i ovnen ved 175 grader i 2-3 timer avhengig av størrelse. Etterfyll med vann dersom det fordamper under steketiden.
La gåsa hvile før den skjæres opp. Serveres sammen med godt brød, gåsefett og tyttebærsyltetøy. I det gamle Smaalenene Amt var dette høytidsmat, og det var ikke vanlig å servere poteter til denne retten.