
SPRENGT GÅS
- et spennende alternativ
Du trenger:
Saltlake:
3 liter vann
3 dl salt
6 ss sukker
1 ss knust pepper
2 laurbærblader
Koking:
2 gulrøtter
1 sellerirot
1 bunt persille
1 løk
2 laurbærblad
1 ss knust pepper
Pepperrotkrem:
0,5 liter fløte
50 gram revet pepperrot
1 ss eddik
1 ts sukker
Slik gjør du det:
Start med å koke opp saltlaken, og avkjøl den. Saltlaken skal være så salt at et egg flyter. Fjern innmaten, og rengjør gåsa. Tørk den godt. Gåsa legges så i saltlaken. La den ligge i laken i 2 døgn.
Ta gåsa ut av laken, og legg den i en kjele med kaldt vann. Gåsa skal være helt dekket. Kok opp og skum av. Ha i pepper og laurbærblad og kok i 30 minutter. Mens gåsa koker renser og vasker du grønnsakene. Skjær dem i store biter og ha dem i kjelen sammen med gåsa. Kok så til gåsa er mør. Omtrent 1 ½ - 2 timer.
Pepperroten skrapes, skylles, tørkes, og rives på rivjern. Fløten stivpiskes og blandes med eddiken, sukkeret og pepperroten. Fryses og serveres nesten frossen.
Servere den sprengte gåsa med grønnsaker og frossen pepperrotkrem.