GÅSEFETT

Gåsa har på samme måte som grisen en naturlig evne til å bunkre opp fett til vinterbruk. Så fort temperaturen på høsten synker begynner gåsa instinktivt å bunkre opp så mye som mulig i påvente av kaldere tider. En nedskjært Smaalensgås på mellom 3,5 – 4,5 kg består av omlag 500 gram fett. På alt annet kjøtt ville dette vært et kjedelig regnestykke, men gåsefett smaker fantastisk og har et vell av bruksområder.

Endel av fettet gåsa bunkrer opp legger seg som en beskyttende buffer utenpå dyret. Det gjør at gåsa holder seg god og varm gjennom vinteren, og hjelper deg til at kjøttet holder seg super saftig under steking. Og fordi fettet nesten ikke er marmorert i kjøttet, gjør det at selve gåsekjøttet i seg selv er et ganske magert kjøtt.

Men hvor blir det av resten av fettet da, tenker kanskje du? Jo, mesteparten av fettet på gåsa sitter nemlig hovedsakelig i buken. Gås er en edel og kostbar råvare, og det gjelder å få så mye som mulig ut av den som mulig. Bukfettet tar du derfor ut og sparer. Smelt det, hell det over i et rent glass og sett det i kjøleskapet, så har du et meget aromatisk fett du kan bruke til nær sagt alt. Det tåler høy temperatur før det blir brent, så det egner seg utmerket til steking av grønnsaker, poteter og kjøtt. Og 3-4 spiseskjeer gåsefett når du rører sammen rødkålen gjør underverker!

Du trenger:

500 gram ubehandlet gåsefett

0,5 liter vann

 

Slik gjør du det:

Ha det ubehandlede gåsefettet i en gryte sammen med 0,5 liter vann.

Smelt fettet på svak varme i ca 30 minutter.

Sil av, og hell blandingen over i egnet beholder.

 

Sett til kjøling. Avkjølingen gjør at fettet og vann skiller seg. Fettet stivner og blir liggende på toppen. Løft det ut og smelt det på nytt over lav varme i en kjele. 

 

Hell det smeltede fettet over på et egnet glass med lokk. Du har nå et helt rent fett som kan oppbevares i kjøleskapet i flere måneder.

Logo_på_grå_firkant.jpg